اسپوندیلیت آنکیلوزان : علائم و درمان آن با فیزیوتراپی
اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی بیماری روماتیسم ستون فقرات است که با التهاب مزمن و پیشرونده ستون مهره ها همراه است.
این بیماری که علائم آن در بسیاری از مبتلایان در سنین ۱۵ تا ۳۰ سالگی مشخص می شود در اغلب موارد استخوان های ستون مهره ها و لگن را بصورت قرینه درگیر می کند.
مفاصل ستون فقرات مهم ترین قسمتی هستند که در این بیماری درگیر می شوند اگرچه بیماری می تواند سایر مفاصل و همچنین ارگان های دیگر بدن مانند قلب، ریه و چشم ها را نیز درگیر کند.
علت اصلی بروز این بیمار مشخص نیست اما متخصصان معتقدند التهاب لیگامان ها و رباط های مرتبط با ستون فقرات در بروز این بیماری نقش دارند.
منشا بیماری التهاب لیگامان ها و رباط ها در ستون مهره ها است که سبب تحریک سلول های استخوان ساز شده که این امر منجر به استخوانی شدن لیگامان ها می شود.
این بیماری مزمن و دردناک در مردان جوان شیوع بیشتری نسبت به سایر افراد دارد.
بیمار به دلیل التهاب و خشکی ستون فقرات ممکن است حالت خم شدن به جلو پیدا کند.
علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان بطور تدریجی پیشرفت کرده و در صورت عدم کنترل و درمان مناسب با روش هایی همچون فیزیوتراپی کمر می تواند منجر به بروز مشکلات عدیده ای همچون خشکی شدید ستون فقرات و عدم انعطاف پذیری آن شود.
عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی مانند برخی عفونت ها در افراد مستعد ابتلا به این بیماری سبب افزایش ریسک ابتلا به ان می شود.
علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان در بسیاری از مبتلایان بصورت دوره های رفت و برگشت است به این صورت که در یک مدت کوتاه تشیدید شده و پس از آن علائم فروکش می کند.
استخوان سازی نابجا و جوش خوردن مهر ها به هم که سبب کاهش انعطاف پذیری ستون مهره ها می شود، یکی از عوارض جدی و شایعی است که در دوران فروکش کردن علائم رخ می دهد.
پوکی استخوان و عدم انعطاف پذیری ستون مهره ها که در اثر این بیماری رخ می دهند احتمال شکستگی استخوان های ستون فقرات را افزایش می دهند.
بیش از ۸۰ درصد بیماران با تشخیص به موقع ودرمان مناسب از جمله روش های فیزیوتراپی ستون فقرات می توانند زندگی طبیعی داشته باشند و درصد کمی از مبتلایان دچار مشکلات جدی می شوند.