درد سیاتیک
درد سیاتیک یکی از دردهای شایع کمر است که با علائمی همچون گزگز، بیحسی و ضعف کمر و اندام های تحتانی همراه است.
عصب سیاتیک بزرگترین عصب بدن است و درد سیاتیک اغلب بصورت سوزشی و تیر کشنده از کمر شروع شده و با باسن و پشت ساق پا منتشر می شود.
درد سیاتیک یکی از رایج ترین عوامل زمینه ساز کمردرد است که افراد را به سمت کلینیک فیزیوتراپی سوق می دهد.
درد عصب سیاتیک ممکن است به حدی شدید باشد که در همه حال حتی هنگام خوابیدن نیز احساس شده و موجب بروز اختلال در زندگی عادی فرد بیمار شود.
در صورتی که آسیب عصب سیاتیک به موقع تشخیص داده شده و تحت درمان با روش هایی همچون فیزیوتراپی قرار بگیرد احتمال موقیت در درمان درد سیاتک و از بین رفتن مشکلات ناشی از آن بسیار بالا است.
مشکلات و بیمای های کمر همچون فتق دیسک کمر، آرتروز کمر و ستون فقرات و تنگی کانال نخاعی می توانند سبب وارد شدن فشار و آسیب به عصب سیاتیک و بروز درد سیاتیک شوند.
درد سیاتیک ممکن است بصورت ناگهانی شروع شده و به مرور تشدید شود.
کمردرد ناشی از آسیب عصب سیاتیک با استراحت تسکین یافته و با فعالیت تشدید می شود.
تق دیسک کمر یکی از مهم ترین دلایل بروز درد سیاتیک است.
فتق دیسک کمر سبب وارد شدن فشار به ریشه های عصبی در ارتباط با عصب سیاتیک شده که با بروز درد و سایر علائم فشردگی عصب سیاتیک همراه است.
تنگی کانال نخاعی نیز وضعیتی است که فشار زیادی به عصب سیاتیک وارد کرده و سبب بروز درد عصب سیاتیک و کمردرد می شود.
خوشبختانه در اغلب موارد کمردرد ها با روش های غیر جراحی مانند استراحت و کاهش سطح فعالیت ، استفاده از کمربند و بریس طبی و فیزیوتراپی و تمرین درمانی قابل درمان هستند.
ضعف شدید اندام های تحتانی و بی اختیاری ادرار و مدفوع از جمله عوارض این بیماری در موارد حاد و در صورت عدم درمان مناسب هستند که به ندرت ممکن است رخ دهند.
روشهای درمان غیرجراحی سیاتیک در اغغلب موارد می توانند بهبود شرایط بیمار کمک کنند.
استراحت کردن و پرهیز از وضعیت هایی که سبب تشدید درد و وارد آمدن فشار به کمر و عصب سیاتیک می شوند در مرحله حاد بیماری ضروری است.
بیماران مبتلا به این عارضه باید از نشستن و ایستادن به مدت طولانی نیز اجتناب کنند.
قرار دادن کمپرس سرد و یا کمپرس گرم در محل درد با توجه به شرایط بیمار و توصیه متخصص می تواند به کاهش درد و سایر علائم بیمار کمک کند.
کمپرس سرد به بی حسی و کاهش درد کمک کرده و کمرس گرم به شل شدن عضلات و افزایش انعطاف پذیری آن ها کمک می کند.
فیزیوتراپی روشی ایمن ، غیر تهاجمی و بسیار موثر در درمان درد سیاتیک است.
تمرینات فیزیوتراپی سیاتیک با هدف کاهش درد و پیشگیری از تشدید بیماری برای مبتلایان به این عارضه توسط فیزیوتراپیست تجویز می شوند.
بیماران مبتلا به درد عصب سیاتیک باید تمرینات فیزیوتراپی سیاتیک را که فیزیوتراپیست به آن ها آموزش داده بطور منظم انجام داده و از انجام هرگونه تمرین ورزشی بدون مشورت با درمانگر خود اجتناب کنند.
تقویت عضلههای کمر و شکم ، افزایش انعطاف پذیری عضلات کمر ، تسریع بهبود و کاهش درد از فواید فیزیوتراپی سیاتیک هستند.
فیزیوتراپیست همچنین با استفاده از تکنیک های درمان دستی و کایروپراکتیک برای دستکاری ستون فقرات و قرار دادن مهره های کمری در وضعیت صحیح می تواند به درمان درد سیاتیک کمک کند.
با تجویز پزشک می توان از داروهای مسکن مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کرد.
تزریق داروهای استروئیدی در محل درد نیز در موارد درد شدید توسط پزشک متخصص تو.صیه می شود.
در صورتی که روش های غیر جراحی در درمان درد عصب سیاتیک موثر واقع نشوند جراحی کمر برای آزاد سازی عصب سیاتیک و کاهش درد بیمار انجام می شود.